Skolen i Norge

6 Skolen i Norge

Grunnskole

06a_OMG Images_yay-4024514[1].jpg

Grunnskolen er gratis og obligatorisk. Barna begynner på skolen når de er seks år gamle. De går i grunnskolen i ti år. Gutter og jenter går i samme klasse. Ingen bruker skoleuniform. Alle går i vanlige klær. Foreldrene kjøper ikke bøker til barna. Barna får bøker gratis på skolen. Barna har fag som norsk, engelsk, matematikk, samfunnsfag og naturfag. De har også praktiske fag som musikk, kunst og håndverk og kroppsøving.

Noen ganger i året blir foreldrene invitert til foreldremøte. På foreldremøtet forteller læreren om hva klassen jobber med, hvordan det går og hva foreldrene må gjøre for å hjelpe barna. De informerer også om fester, klasseturer og andre ting.

Foreldrene blir også innkalt til utviklingssamtale. Da kan foreldrene ta med barnet. De har møte med læreren, og læreren forteller hvordan det går. Læreren forteller hva som går bra, og hva som ikke går bra. Læreren og foreldrene snakker om hvordan de sammen kan hjelpe barnet, og om hva barnet må jobbe mer med.

Videregående skole

06b_AlexanderRaths_ScanStockPhoto_image_1290764[1].jpg

Videregående skole er gratis, men ikke obligatorisk. Alle har rett til å gå på videregående skole. Elevene går vanligvis på videregående skole i tre eller fire år.

På videregående skole kan elevene velge mellom studieforberedende og yrkesfaglig opplæring. Etter studieforberedende opplæring kan elevene studere ved høyskoler eller universiteter. Etter yrkesfaglig opplæring får elevene et praktisk yrke. Mange elever som går på yrkesfaglig opplæring tar fagbrev. Et fagbrev viser at en person er for eksempel snekker, murer, elektriker, sjåfør, kokk eller omsorgsarbeider. Elever som tar fagbrev, har teori på skolen og praksis i en bedrift.

Universitet og høyskole

06c_AsliCetin_iStock_000004957496XSmall[1].jpg

I Norge finnes det statlige universiteter og høyskoler over hele landet. I tillegg finnes det flere private utdanningssteder for høyere utdanning. Du må søke for å studere ved universiteter eller høyskoler.




Oppgave

Svar på spørsmålene.

Når begynner barn på skolen i Norge?

Hvor lenge går barna i grunnskolen?

Hva slags klær bruker barna på skolen?

Videregående skole er:

Hvor lenge går elevene vanligvis på videregående skole?

Hva kan elever gjøre etter studieforberedende opplæring?

Hvor i Norge finner vi universiteter og høyskoler?


tenk.png Hvordan er skolesystemet i Norge sammenliknet med i hjemlandet ditt?

tenk.png I Norge går jenter og gutter i samme klasse. Hva synes du om det?


Foto: OMG Images / yaymicro.com (1), Alexander Raths / ScanStockPhoto (2), Asli Cetin / iStockphoto (3)

© Fagbokforlaget | Kanalveien 51 | 5068 Bergen | Ordretelefon: 55 38 88 38 | Ordrefaks: 55 38 88 39 | ordre@fagbokforlaget.no | Cookies | Personvern