Hva trenger du å øve mer på?

Hva trenger du å øve mer på?

Leksjon 10

Skole og utdanning

Tale 10_›ve_mer_p†_01.mp3 Jeg kan være med i en diskusjon for å løse et problem.
10_›ve_mer_p†_02.mp3

Det er tid for deltakersamtaler på Fyrtårnet språksenter. Læreren har innkalt alle deltakerne til samtaler om språkutviklingen deres, og noen trenger tolk. Nå har Sara deltakersamtale.

10_›ve_mer_p†_03.mp3
Læreren
Velkommen, Sara! Først skal vi snakke om hvordan det går med de fem språkferdighetene. Hva har du blitt flinkere til?
Sara
Jeg har blitt flinkere til å skrive!
Læreren
Ja, det stemmer. Hvorfor det, tror du?
Sara
Jeg tror det er fordi jeg har skrevet mer.
Læreren
Ja, det hjelper å skrive mye. Hvordan jobber du? Fortell!
Sara
Først sjekker jeg om jeg for eksempel kan skrive et postkort. Hvis jeg ikke kan det, øver jeg på å gjøre det. Jeg bruker oppgavene på internett og skriver flere postkort. Etterpå jobber jeg med andre skriveoppgaver. Nå øver jeg for eksempel på å skrive personlige brev.
10_›ve_mer_p†_04.mp3
Læreren
Men hvordan sjekker du at du skriver riktig?
Sara
Når jeg har skrevet ferdig en tekst, sjekker jeg grammatikken og om jeg har skrevet de fleste ordene riktig. Etter at du har lest teksten og vi har snakket om hva jeg kan gjøre bedre, skriver jeg teksten en gang til. Da jobber jeg med det som jeg ikke har fått til. Så legger jeg tekstene i mappa. De beste tekstene legger jeg i visningsmappa.
10_›ve_mer_p†_05.mp3
Læreren
Så bra! Da jobber du godt med skrivingen, synes jeg. Men hva vil du øve mer på?
Sara
På å lytte. Jeg forstår ikke alltid hva nordmenn sier. De snakker fort, og de bruker så mange vanskelige ord. Jeg forstår ikke alle ordene.
Læreren
Men må du forstå alle ordene? Kan du ikke likevel forstå det viktigste?
Sara
Jo, det kan jeg.
Læreren
Øver du ofte på å lytte?
Sara
Nei, jeg øver nok for lite!
Læreren
Kanskje det er problemet? Men hvordan kan du øve mer på å lytte?
Sara
Jeg kan se på barne-TV med barna hver dag. Jeg vil også høre mer på norsk radio. Og jeg kan låne lydbøker. Jeg kan lytte på dem når jeg lager mat.
Læreren
Så bra! Da har du en god plan for å lære mer!
Uttrykk
10_›ve_mer_p†_06.mp3 Hva er du flink til? 10_›ve_mer_p†_07.mp3 Jeg er flink til å lese / å skrive / å lytte / å snakke / å samtale.
10_›ve_mer_p†_08.mp3 Hva kan du bli flinkere til? 10_›ve_mer_p†_09.mp3 Jeg kan bli flinkere til å lytte, skrive og samtale.
10_›ve_mer_p†_10.mp3 Hva vil du øve mer på? 10_›ve_mer_p†_11.mp3 Jeg vil øve mer på å fortelle og skrive.
10_›ve_mer_p†_12.mp3 Hvordan har du jobbet? 10_›ve_mer_p†_13.mp3 Jeg har lest mange forskjellige tekster. Jeg har lest i aviser / i ukeblader / i bøker / på internett. Jeg har jobbet sammen med andre.
10_›ve_mer_p†_14.mp3 Hvordan øver du på lesing? 10_›ve_mer_p†_15.mp3 Jeg leser den samme teksten mange ganger og skriver nye ord i gloseboka.
10_›ve_mer_p†_16.mp3 Hvor ofte øver du?10_›ve_mer_p†_17.mp3 Jeg øver hver dag / annenhver dag / i alle situasjoner i hverdagen.
© Fagbokforlaget | Kanalveien 51 | 5068 Bergen | Ordretelefon: 55 38 88 38 | Ordrefaks: 55 38 88 39 | ordre@fagbokforlaget.no | Cookies | Personvern