Familie og boformer

4 Familie og boformer

Type bolig

Enebolig:
Rekkehus, tomannsbolig eller terrassehus:
Boligblokk eller leiegård:
Annet:
57,1 %
21,2 %
18, 4 %
3,4 %
Kilde: SSB

De fleste nordmenn eier boligen sin, men det er også noen som leier. Unge mennesker pleier å leie bolig før de kjøper.

Mange nordmenn er opptatt av hvordan de bor. Derfor bruker mange mye penger og tid på boligen sin. De maler, de pusser opp, og de kjøper nye møbler. Det største rommet i boligen er ofte stua.

Kjernefamilie

En kjernefamilie består av mor, far og barn.

En storfamilie består av mor, far, barn, besteforeldre, tanter, onkler, fettere, kusiner, osv.

04_gemenacom_yay-1079708[1].jpg

I Norge er det ikke vanlig at storfamilien bor sammen. De fleste bor i en kjernefamilie, men det er også mange som bor alene. Når barna blir voksne, flytter de ut og bor i egen bolig.

Det er vanlig at kjærestepar bor sammen uten å være gift. Da er de samboere. Mange par er samboere før de gifter seg. Skilsmisseprosenten er høy i Norge. Mange av de som gifter seg, skiller seg. Når et par med barn flytter fra hverandre, bor barna hos mor eller far. Det er også vanlig med delt omsorg. Da bor barna litt hos mor og litt hos far.

Det er vanlig å flytte

Mange flytter til andre steder for å få jobb eller for å studere. Derfor er det vanlig å bo langt fra besteforeldre, tanter, onkler, fettere og kusiner. Mange flytter mange ganger i løpet av livet. Nordmenn kjøper ofte en liten leilighet før de får egen familie. Når de får egen familie, kjøper de en større leilighet, et rekkehus eller en enebolig.

Eldre mennesker bor ofte alene

De fleste eldre i Norge bor for seg selv og ikke sammen med barna sine. Hvis eldre mennesker ikke klarer å vaske eller lage mat, kan de få hjemmehjelp. En hjemmehjelp er en person som kommer og hjelper dem hjemme. Hjemmehjelpen kommer hver dag eller bare noen timer i uka. Eldre som trenger hjelp hele døgnet, pleier å bo på sykehjem.

Oppgave

Svar på spørsmålene.

Hvordan bor de fleste i Norge?

Hva er ofte det største rommet i en norsk bolig?

Hvor pleier barn å bo når de blir voksne?

Hvorfor er det mange som flytter til andre steder i Norge?

Hva er en hjemmehjelp?

Hvem bor på et sykehjem?

tenk.png Sammenliknet med mange andre land får norske kvinner få barn. Hvorfor? Hva tror du?

tenk.png Hvordan er det å være gammel i Norge sammenliknet med i hjemlandet ditt?

Foto: gemenacom/yaymicro.com

© Fagbokforlaget | Kanalveien 51 | 5068 Bergen | Ordretelefon: 55 38 88 38 | Ordrefaks: 55 38 88 39 | ordre@fagbokforlaget.no | Cookies | Personvern