A2c Er Eva på Facebook?

A2c Er Eva på Facebook?

Tale Jeg kan si min mening i en gruppe.

Mirja, Eva og Martin går siste året på barneskolen. Snart er de ungdommer og opptatt av andre ting enn før. Mange ungdommer er interessert i sosiale medier. De vil være på Facebook eller Twitter, og noen blogger. På et foreldremøte for 7. trinn snakker foreldrene deres sammen.

facebook_s.jpg

A2c_Er_Eva_på_facebook.mp3
Helge
Du Turid! Er Eva på Facebook?
Turid
Nei, men hun har mast og mast.
Ivar
Det har Martin også, han sier at alle vennene hans allerede er på Facebook selv om de bare er 12 år.
Helge
Ja, Mirja maser også. Jeg vil helst ikke at hun skal være på Facebook, men jeg må nok gi meg. Hun fyller 13 år om ei uke, og da kan jeg vel ikke si nei lenger. Når de er 13, kan de registrere seg selv.
Ivar
Kan vi ikke få læreren deres til å ta det opp?
Turid
Jo, det kan vi! Det er heldigvis et halvt år til Eva er 13, men tiden går fort.
Helge
Ja, men jeg har sagt til Mirja at hun må være venn med meg på Facebook hvis hun skal opprette en profil. Dette liker hun ikke, og det er det vi krangler om nå.
Turid
Så vi bør ha en profil vi også? Hm. Jeg har ikke så lyst til å være på Facebook.
Helge
Men det er bare for å se hva hun gjør der. Du trenger ikke å være aktiv selv.
Ivar
Nei, det trenger du ikke. Jeg har ei datter på 16, og da hun kom på Facebook for tre år siden, opprettet jeg også en profil for å følge med.
Turid
Følge med? Hva må jeg passe på?
Ivar
Du må følge med på at hun bare legger ut det hun har lov til. Vi bør lære dem hva de kan legge ut, og hva de ikke bør legge ut. Ungdommer gjør jo dumme ting, og de forstår ikke alltid konsekvensene av det de gjør.
Turid
Tenker du på bilder og sånn?
Ivar
Ja, noen folk misbruker bilder. Så de bør være forsiktig med å legge ut bilder av seg selv. De må også forstå at de ikke kan legge ut bilder av andre hvis de ikke vet det.
Turid
Huff ja, det er mye å passe på, men det er viktig at vi tar ansvar.
Helge
Ja, det er det. Mobbing skjer også på Facebook. De tenker kanskje ikke over det, men det er fort gjort å skrive stygge ting som sårer andre.
Turid
Ja, det kan også være lett å skrive noe dumt når man er sint. Men det er klart. De må lære hva de kan skrive og hva de ikke kan skrive.
Helge
Om et par år når de begynner å gå på fester og sånt, kan mye skje. Men det må forstå at det kan være dumt senere. Når de skal søke jobber og sånt, er det ikke morsomt at den nye arbeidsgiveren kan se hva de har lagt ut tidligere.
Turid
Nei, det er sant.
Ivar
Heldigvis kan vi bruke Facebook til å skaffe informasjon. Jeg har likt Liverpool sin side. Så nå følger meg med på oppdateringer om Liverpool.
Turid
Akkurat. Det hørtes greit ut. Men jeg tror mange bruker for mye tid på Facebook. Jeg har ei venninne som er helt avhengig av Facebook! Hun må sjekke hele tiden, og hun er redd for å gå glipp av noe. Hun er nysgjerrig og lurer på hva som skjer.
Helge
Ja, det er trist!
Turid
Ja, og jeg har bedt henne om å logge av og være borte noen ganger, men hun klarer det ikke. Hun virker helt hekta!
Ivar
Det er søstera mi også! Hun er verre enn dattera mi, synes jeg. Dattera mi var litt ivrig i begynnelsen, men nå er det sjelden hun legger ut noe.

Oppgave

Snakk sammen. Hvordan bør vi bruke Facebook? Hva mener dere?

  1. Lag en en samtale mellom tre eller fire personer.
  2. Øv på samtalen. mic_1.png
  3. Vis samtalen for noen andre.
Uttrykk
Hvordan bruker du Facebook?

– Jeg bruker Facebook til å chatte med venner og familie. Da holder jeg kontakt med dem./ Jeg bruker Facebook til å skaffe meg ny informasjon. Jeg liker å følge med på hva vennene mine gjør.

– Noen ganger glemmer jeg å logge meg ut av Facebook. Jeg må passe på at jeg ikke glemmer det på skolen.

– Jeg legger aldri ut noe på Facebook når jeg kommer hjem fra fest. Jeg er redd for å angre dagen etter. Jeg er alltid forsiktig med hva jeg legger ut.

Fjerner du gamle innlegg på siden din?

– Ja, jeg rydder opp på siden min av og til. Jeg passer også på at bare mine venner har tilgang til informasjonen på siden min.

– Jeg legger ikke ut bilder som jeg ikke har sett på først.

– Jeg tenker alltid på hva som er greit å legge ut. Jeg liker f.eks ikke å skryte av meg selv.

– Jeg er også forsiktig med å legge ut bilder av barna mine på nettet, og jeg sier aldri fra om hvor jeg drar. Jeg vil ikke at folk skal vite at huset står tomt.

© Fagbokforlaget | Kanalveien 51 | 5068 Bergen | Ordretelefon: 55 38 88 38 | Ordrefaks: 55 38 88 39 | ordre@fagbokforlaget.no | Cookies | Personvern