Fem om dagen!

Fem om dagen!

Forstå 02_fem_om_dagen_01.mp3 Jeg kan finne informasjon i en tekst.
02_fem_om_dagen_02.mp3

Lydia er i arbeidspraksis på sykehjemmet. Etter morgenstellet lager Lydia frokost på kjøkkenet. Hun og en kollega smører brødskiver til beboerne. De smører noen med gulost, noen med brunost, noen med leverpostei og noen med makrell i tomat. Lydia passer på at beboerne spiser sunn mat. Hun vil gjerne lære mer om mat og helse, og finner en informasjonstekst på internett.

02_fem_om_dagen_03.mp3

Mer fisk og fem om dagen!

Helsemyndighetene vil at folk skal spise fisk til middag to eller tre ganger hver uke (300–450 gram fisk). Minst 200 gram av denne fisken bør være fet fisk (laks, ørret, makrell). Folk bør ikke spise mat med mye sukker, og det er viktig å drikke vann når man er tørst. Alle bør spise grovt brød hver dag.

02_fem_om_dagen_04.mp3

Helsemyndighetene sier også at folk bør spise mer frukt og grønt, og anbefaler «fem om dagen». Mange har blitt flinkere til å spise frukt og grønnsaker, men ikke alle spiser fem om dagen. Det er store forskjeller. Kvinner er flinkere enn menn, og de med god økonomi spiser mer frukt og grønt enn de med dårlig økonomi. Folk med høy utdanning spiser mer frukt og grønt enn de med lav utdanning. Mange spiser også sunn mat på jobben fordi mange kantiner kjøper inn frukt og grønt.

02_fem_om_dagen_05.mp3

Er vi aktive nok?

Fysisk aktivitet er viktig for både gamle og unge. Alle bør trene regelmessig, og det er mange måter å trene på i dagliglivet. Du kan ta trappa i stedet for heisen, og du kan sykle eller gå til jobben i stedet for å kjøre bil. Barn og unge bør være fysisk aktive minst en time per dag. De bør gjøre mange forskjellige aktiviteter, slik at de trener hele kroppen. Slike aktiviteter kan være ski, svømming, turn, ballspill og så videre. Hvis barn og unge er fysisk aktive, får de ofte færre helseproblemer seinere i livet. Vi blir glade av fysisk aktivitet, og vi får mer energi. Mange får også gode venner gjennom trening og idrett.

© Fagbokforlaget | Kanalveien 51 | 5068 Bergen | Ordretelefon: 55 38 88 38 | Ordrefaks: 55 38 88 39 | ordre@fagbokforlaget.no | Cookies | Personvern