Kristne tradisjoner

3 Kristne tradisjoner

Norge har ei kristen statskirke. Staten betaler lønn til prestene og bygger kirker. Cirka 80 % av befolkningen er medlemmer av statskirka.

Norge har religionsfrihet, og alle kan praktisere religionen sin fritt.

03a_AlbanyPictures_iStock_000015194678Small[1].jpg 03b_KuttNiinepuu_dreamstime_7161663.jpg 03c_ChristinaSolodukhina_dreamstime_xs_14473629[1].jpg

Dåp

Cirka 70 % av alle barn i Norge blir døpt. Barnedåpen er alltid på en søndag, og den er en del av den vanlige gudstjenesten. Når barnet blir døpt, blir det medlem av kirka, og foreldrene lover at de skal lære barna om Jesus.

Konfirmasjon

Når barna blir 14–15 år, kan de velge å konfirmere seg. Når de konfirmerer seg, bestemmer de seg for å være kristne. For å bli konfirmert, må de delta på konfirmantopplæring.

Bryllup

Mange gifter seg i kirka. Vanligvis er det kirkebryllup på lørdager. Etter vielsen har de fleste bryllupsfest. De som ikke ønsker å gifte seg i kirka, kan gifte seg på et offentlig kontor.

Begravelse

Når noen dør, blir det ofte markert i kirka. Begravelser foregår alltid på en hverdag. I begravelsen kommer det både familie og venner. En begravelse er en egen seremoni, og ikke del av en vanlig gudstjeneste.


Oppgave

Svar på spørsmålene.

Norge har religionsfrihet. Hva betyr det?

Hvilken dag er det vanlig å gifte seg på?

Hva lover foreldrene når de døper barna sine?

Hva må barna gjøre før de blir konfirmert?

Når er det begravelser i kirka?

tenk.png Hvor viktig er religion i Norge sammenliknet med i hjemlandet ditt?

Foto: Albany Pictures / iStockphoto (1), Kutt Niinepuu / Dreamstime (2), Christina Solodukhina / Dreamstime (3).

© Fagbokforlaget | Kanalveien 51 | 5068 Bergen | Ordretelefon: 55 38 88 38 | Ordrefaks: 55 38 88 39 | ordre@fagbokforlaget.no | Cookies | Personvern