Hvordan er skolen i Norge?

Hvordan er skolen i Norge?

Forstå 10_skolen_i_norge_01.mp3 Jeg kan finne informasjon i en tekst.
10_skolen_i_norge_02.mp3

På norskkurset forteller læreren om grunnskolen i Norge. Sara forstår at det er stor forskjell på skolen i Norge og i Iran. Om kvelden leser hun på en nettside for å lære mer om skolesystemet i Norge.

10_skolen_i_norge_03.mp3

Grunnskolen
Barna begynner på skolen det året de fyller seks år. Grunnskolen i Norge er tiårig og obligatorisk. Det betyr at alle barn i Norge må gå på skole i ti år. Den offentlige grunnskolen er gratis, og jenter og gutter går i samme klasse. På grunnskolen har elevene fag som norsk, matematikk, naturfag, engelsk, kroppsøving, musikk og RLE (religion, livssyn og etikk). Elever som har et annet morsmål enn norsk, har rett til særskilt norskopplæring når de går i grunnskolen. Retten gjelder inntil elevene kan så godt norsk at de kan følge vanlig undervisning.

Alle grunnskoler har skolefritidsordning (SFO). De minste barna (1.–4. trinn) får et tilbud om SFO noen timer hver dag både før og etter vanlig skoletid. På SFO gjør barna ulike aktiviteter, de spiser, og noen gjør lekser. Foreldrene må betale for SFO.

1.–7. trinn kaller vi barneskole, og 8.–10. trinn kaller vi ungdomsskole. Elevene får karakterer på ungdomsskolen. Karakterene går fra 1 til 6, der 6 er den beste karakteren.

10_skolen_i_norge_04.mp3

Videregående skole
Den videregående skolen er ikke obligatorisk, men de fleste ungdommer begynner på videregående skole rett etter grunnskolen. Alle som er under 25 år, har rett til plass på videregående skole. Videregående skole i Norge er tre- eller fireårig, og det er gratis å gå der.

Elevene kan velge mellom studieforberedende opplæring og yrkesfaglig opplæring. Etter studieforberedende opplæring kan elevene søke om plass på universiteter eller høyskoler. Etter yrkesfaglig opplæring kan elevene begynne å jobbe med et praktisk yrke (for eksempel som bilmekaniker, snekker, frisør eller kokk).

10_skolen_i_norge_05.mp3

Voksenopplæring
Alle voksne har rett til å få grunnskoleopplæring hvis de ikke har det fra før. Hvis du er over 25 år og ikke har vitnemål fra videregående skole, har du også rett til gratis videregående opplæring. Tilbudet om grunnskole og videregående skole for voksne gjelder både for nordmenn og for minoritetsspråklige.

Alle norske kommuner tilbyr også norskopplæring for voksne innvandrere.

© Fagbokforlaget | Kanalveien 51 | 5068 Bergen | Ordretelefon: 55 38 88 38 | Ordrefaks: 55 38 88 39 | ordre@fagbokforlaget.no | Cookies | Personvern