Helse

5 Helse

Fastlege

05a_Nyul_dreamstime_xs_11717309[1].jpg

De fleste i Norge har egen fastlege. De ringer til fastlegen når de trenger legetime. Fastlegen kan henvise til spesialist eller undersøkelse på et sykehus. Hvis vi blir veldig syke, kan vi få time hos fastlegen samme dag. Om kvelden, natta eller i helgene kan vi kontakte legevakten. Når vi er hos lege, betaler vi en egenandel. Gravide og barn mellom 0 og 16 år betaler ikke egenandel. Hvis vi trenger ambulanse, ringer vi 113.

Sykehus

05b_f2sumicron_yay-2161275[1].jpg

De fleste sykehusene i Norge er offentlige. Det er gratis å ligge på sykehus, og vi betaler en egenandel hvis vi får behandling uten innleggelse. Pasienter får behandling på sykehus hvis de får henvisning fra fastlege eller legevakt. Hvis fastlegen eller legevakten mener at vi trenger behandling på et sykehus, kontakter de sykehuset. De fleste barna i Norge blir født på et sykehus.

Helsestasjon

05c_MuratSarica_iStock_000018010173Large[1].jpg

Alle barn blir innkalt til kontroll på en helsestasjon flere ganger fra de er seks uker til de er fem år gamle. Barna blir veid og målt, og de får vaksiner. De blir også undersøkt av helsesøster og lege. Hvis foreldrene lurer på noe, kan de ta kontakt med helsestasjonen. Det er gratis å bruke helsestasjonen. Mange helsestasjoner organiserer også barselgrupper. En barselgruppe er ei gruppe for foreldre med babyer på samme alder.

Tannlege

05d_SergheiStarus_dreamstime_6470453[1].JPG

De fleste nordmenn har en fast tannlege. Det er vanlig å gå til tannlegen en gang i året. Personer over tjue år må betale tannlegeregningen selv. Personer mellom atten og tjue år betaler en del selv. Barn betaler ikke for å gå til tannlege. Barna får innkalling til tannlege når de er tre år gamle.




Oppgave

Svar på spørsmålene.

Hvor skal du ringe hvis du trenger lege på dagtid?

Hva skal vi gjøre hvis vi trenger ambulanse?

Hvor mye koster det å være lagt inn på sykehus?

Når blir barn første gang innkalt til kontroll på en helsestasjon?

Hva skjer på en helsestasjon?

Hvor ofte pleier man å gå til tannlege?

Hvem får gratis behandling hos tannlegen?

tenk.png Mange nordmenn lever lenge og blir gamle. Hvorfor? Hva tror du?

tenk.png I mange land er det dyrt å gå til lege. Hvorfor? Hva tror du?


Foto: Nyul/Dreamstime (1), f2sumicron/yaymicro.com (2), Murat Sarica / iStockphoto (3), Serghei Starus / Dreamstime (4)

© Fagbokforlaget | Kanalveien 51 | 5068 Bergen | Ordretelefon: 55 38 88 38 | Ordrefaks: 55 38 88 39 | ordre@fagbokforlaget.no | Cookies | Personvern