A2b Hvor skal jeg kaste batteriene?

A2b Hvor skal jeg kaste batteriene?

ForståJeg kan finne informasjon i en tekst.

Den fjernstyrte lekebilen til Peder har sluttet å virke. Den går på batterier. Etter at faren har byttet batterier i bilen, lurer han på hvor han skal kaste dem. Han leser en informasjonstekst som ligger på nettet.

Ta vare på miljøet!

Kildesortering

Selv om det tar tid å kildesortere, er hensynet til miljøet en viktig grunn til at vi gjør det. Hvis vi kaster all søpla i samme søppeldunk, kan vi ikke bruke søpla til å lage nye ting. De voksne bør tidlig lære barna å sortere søppel som er laget av forskjellige materialer i ulike søppeldunker.

Slik kildesorterer vi: Kast mat i den brune søppeldunken og papir i den grønne. Bruk grønne poser til den grønne søppeldunken og brune poser til den brune søppeldunken. Kast de grønne og brune posene i søppeldunken ute. Husk å lukke lokket skikkelig igjen slik at vi unngår at rotter, mus og andre dyr spiser fra søppelet.

Gjenbruk

Vi trenger ikke å kaste alt som er gammelt. Vi kan bruke klær, møbler og andre ting flere ganger. Søsken kan arve klær fra hverandre. For tiden er det også populært å sy litt om på klærne slik at de kan brukes om igjen. Når vi handler på Fretex er vi med å støtte kampen for miljøet vårt, samtidig som Fretex tjener penger som de kan bruke til å hjelpe fattige. Brukte møbler kan gjerne pusses opp. De kan males og trekkes om. Det går også an å kjøpe brukte hvitevarer på finn.no. eller på loppemarked.

Hva er viktig når du kildesorterer?

Papir, papp og drikkekartong

Noe av det vi kaster kan vi bruke flere ganger. Vi kan lage nytt papir og kartong av blant annet aviser, reklamebrosjyrer, papp, drikkekartonger og emballasje for frossenmat. Det er viktig at papiret som samles inn er rent uten matrester, ellers kan det ikke gjenvinnes. Papir, papp og drikkekartong kastes i papirbeholderen/-containeren. Alt av papir og kartong som legges i papirbeholderen gjenvinnes til nytt papir og ny kartong.

Myk og hard plastemballasje

Mange produkter er pakket inn i plastemballasje. Både den harde og myke plastemballasjen kan resirkuleres. Plastflasker, plastfolie, plastposer, plastsekker, plastbestikk, plastbegre, blomsterpotter og isopor.

Det er viktig å skylle plastemballasjen i kaldt vann og eventuelt bruke oppvaskbørsten for å fjerne matrester. Når plasten er ren skal den ristes og legges i den blå posen.

Skitten plastemballasje eller plastemballasje som inneholder farlig avfall og plast som ikke er emballasje for eksempel legoklosser, hagemøbler, kulepenner, leker kan ikke brukes på nytt igjen.

Plastemballasje, som er sortert i blå poser, kastes i restavfallsbeholderen. Posen må ha dobbel knute på posen.

For hver kilo plast som gjenvinnes sparer vi to kilo olje og uttak av ikke-fornybare ressurser reduseres. Resirkulert plast kan brukes til å lage kontorstoler, leker, isskraper, fleecegensere, bruskasser, lamper, kontormaskiner med mer.

Restavfall

Restavfall er det som blir igjen etter at du har sortert ut papir, plastemballasje, matavfall, glass- og metallemballasje, klær, farlig avfall, EE - avfall og grovavfall. Restavfallet kan ikke ombrukes eller gjenvinnes til nye materialer.

Restavfall legges i vanlig handlepose. Posen med restavfall knyttes med dobbel knute før den legges i samme avfallsbeholder som de blå og grønne posene. Restavfall sendes til forbrenning med energiutnyttelse, og blir til strøm og fjernvarme.

Farlig avfall

(avfall som kan skade luft, vann og jord)

Avfall som inneholder kjemikalier og/eller er brennbart må ikke kastes i vanlige søppeldunker. Det skal leveres på et spesielt sted og kan ikke gjenvinnes. Maling, kjemikalier, bensin, olje, lakk, batterier og metall.

Oppgave

Svar på spørsmålene.

1. Hva er kildesortering?

2. Hvorfor bør vi kildesortere?

3. Hvem må kildesortere?

4. Hva betyr gjenbruk?

5. Hva selger Fretex?

6. Hva kan du kildesortere?

7. Hva er plastemballasje?

8. Hvilken plast kan ikke resirkuleres?

9. Hva kan plast resirkuleres til?

10. Hva er restavfall?

11. Hvor kan du gjøre med restavfallet?

12. Hvorfor kan ikke farlig avfall kastes i vanlige søppeldunker?

13. Hvor skal gamle batterier kastes?

© Fagbokforlaget | Kanalveien 51 | 5068 Bergen | Ordretelefon: 55 38 88 38 | Ordrefaks: 55 38 88 39 | ordre@fagbokforlaget.no | Cookies | Personvern