Arbeid

7 Arbeid

Fulltid eller deltid? Fast jobb eller vikariat?

Noen jobber fulltid. Det betyr at de jobber 100 %.
Noen jobber deltid. Det betyr at de jobber mindre enn 100 %.

Noen har fast jobb, og noen har et vikariat. Hvis vi har et vikariat, betyr det at vi bare skal jobbe i en bestemt periode.

Faglært eller ufaglært?

07a-c_mindre.jpg

En person som jobber i et yrke fordi han eller hun har utdanning, er faglært. I noen jobber må man være faglært, for eksempel i yrker som ingeniør, sykepleier, lege og økonom.

En person som jobber i et yrke som ikke krever utdanning, er ufaglært. Hvis du er ufaglært, kan du for eksempel jobbe i butikker, i kantiner, på hoteller, som barnehageassistent, på SFO eller med renhold.

I praktiske yrker er det vanlig at faglærte har fagbrev. Det gjelder for eksempel i yrker som bilmekaniker, kokk, frisør, snekker, maler og murer. Ufaglærte kan også få jobb i praktiske yrker, men lønna er dårligere.

Plikter og rettigheter

Alle som jobber, må betale skatt. Hvis vi tjener lite, betaler vi en liten del av lønna vår i skatt. Hvis vi tjener mye, betaler vi en større del av lønna vår i skatt.

Arbeid gir oss mange rettigheter. Hvis vi mister jobben, får vi dagpenger. Hvis vi blir syke, får vi sykepenger. Når vi blir gamle, får vi pensjon. Hvis vi får barn, får vi permisjon med lønn den første tiden. Hvis vi ikke jobber, får vi ikke sykepenger eller lønnet foreldrepermisjon, og vi får liten pensjon.

07d_marjoh_yay-254186[1]_mindre.jpg

Nav

Nav kan hjelpe oss med å finne en jobb. Nav har oversikt over mange ledige jobber. De arrangerer også kurs. Nav kan finne praksisplasser. Hvis en person er i praksis, jobber han eller hun i en bedrift for å lære å gjøre en jobb.

07e_SteveCole_iStock_000012870181Medium[1].jpg

Norsk og kulturforståelse er nøkkelen til jobb

For å få jobb, er det viktig å lære norsk. Det er også viktig å forstå kulturen på jobben.

Norge trenger innvandrere

Norge har store utgifter til pensjoner, sykehus, skoler og barnehager. Vi har mange jobber som må gjøres. Derfor trenger vi mange mennesker som vil bo, jobbe og betale skatt i Norge.




Oppgave

Svar på spørsmålene.

1 Hvor mye jobber en person som jobber deltid?

Hva betyr det at en person er faglært?

Hva er dagpenger?

Hvorfor trenger Norge innvandrere som vil jobbe og betale skatt?


tenk.png Hva jobber folk med i hjemlandet ditt? Jobber folk med det samme i Norge?

tenk.png Hva må mennesker fra andre land gjøre for å få jobb i Norge? Hva tror du?


Foto: Igor Gratzer / iStockphoto (1), Dmitry Kalinovsky / Dreamstime (2), Jakub Jirsák / Dreamstime (3), marjoh / yaymicro.com (4), Steve Cole / iStock (5)

© Fagbokforlaget | Kanalveien 51 | 5068 Bergen | Ordretelefon: 55 38 88 38 | Ordrefaks: 55 38 88 39 | ordre@fagbokforlaget.no | Cookies | Personvern